Eğitimde Teknoloji Diyince!
Hayatı daha iyi hale getirmek ve kolaylaştırmak için üretilen bütün araç gereçler teknoloji kapsamında değerlendiriliyor. Ancak bugün, su içmek için kullandığımız bardağa, yazı yazmak için kullandığımız kurşun kaleme teknolojik alet diyebilir miyiz? İcat edildikleri zaman teknoloji kapsamında değerlendirebileceğimiz bu türden araçları, bugünün teknolojik ürünleriyle aynı kefeye koymak… Sanki adil değil.
Evde, iş yerinde, sokakta hatta okulumuzda kısacası her yerde teknoloji kapsamında değerlendirilen araçlar mutlaka bulunuyor. Bunun da ötesinde, artık cebimizde ve kolumuzda; adım sayıyorlar, lokasyon belirliyor ve belirtiyorlar; televizyonu, radyoyu, sevdiklerimizi bile ulaşılabilir kılıyorlar.
Eğitimde Teknoloji Kullanımının Tarihi
Hayatı kolaylaştıran her aracın teknolojik alet olduğunu yukarıda belirtmiştik. İlk çağda insanlar, daha dil oluşumu tamamlanmadan teknolojiyi eğitimde kullanmaya başlamıştı. İlk çağlar ve teknoloji… Garipsediniz değil mi? Evet tam olarak teknoloji. Peki ya nasıl?
Kara tahtanın, 1800’lü yıllarda kullanılmaya başlandığı söyleniyor. Aslında ondan daha eski ama aynı amaç ve aynı şekilde kullanılan bir anlatım metodu daha var. Mağara duvarlarını bilir misiniz? Zihninizde canlandığını biliyoruz. Kiremit, toprak, kahverengi ya da siyah mağara duvarının üstünde ellerinde mızrak tutan adamlar, geyikler, antiloplar, mamutlar, filler… Sizce bu resimleri o zaman, bugün bizlere hatıra olsun diye mi bıraktılar? Daha dil oluşumu tamamlanmadan bu işi yapmaya yani eğitimde o zamanın teknolojisini kullanmaya başladıklarını söylemiştik. O zaman, av planı yapabilmek için yaptıkları bu resimler aslında eğitimin en temel parçasıydı. Belki komik gelecek ama daha üzerinde kıyafet olmayan o insanlar, eğitimde teknolojiyi kullanmaya başlamıştı. Bugün ise teknoloji gelişimine durmadan devam ediyor ve eğitimde kullanımı her geçen gün artıyor.
Kara tahta, tepegöz, projeksiyon, bilgisayar, disket, tablet, akıllı tahta, web 2 araçları; şimdi ise metaverse yani sanal evren eğitimde teknolojinin zaman içinde geldiği noktayı gösteriyor. Eğitimde teknoloji kullanımının nereye gideceğini öngörmek şimdilik zor ama tarihsel gelişimine bakılırsa daha çok gelişeceğini söylemek mümkün.
Bu arada bizimde patentli bir ürünümüz olan SMART WALL(Akıllı Duvarı)‘ı mutlaka inceleyin 😀
Sırt Çantalarımız Küçüldü
Eğitim, yaşamın merkezinde yer alıyor. Formal olarak hayatlarımızın belirli bir dönemini kapsasa da informal olarak ömrümüz boyunca devam ediyor. Teknolojinin gelişimi yaşamı kolaylaştırdığı gibi eğitim hayatımızda da bizlere kolaylık sunuyor. Akıllı tahtanın kullanımı elbette görsel ve işitselliği ön plana alarak dikkatlerin toplanmasına, daha anlaşılır ders anlatımına neden olmuş olabilir ama en önemlisi de eğitimde teknoloji kullanımının küçücük yavrularımızın sırtından aldığı yük.
Bazen kara tahtayı göremezdik, yetişemezdik belki de yazılan notları deftere geçmeye. Ağır ağır çantalarla kalabalık sınıflara doluşurduk. Bir sırada üç kişi oturur, sobanın sıcağında ısınmaya çalışırdık. Arka sıralardaysak, sıcaklık ulaşmazdı bile. Şimdi ise klimalar, tabletler, herkesin görebileceği projeksiyon cihazları, uzaktan eğitimler, online dersler ve daha nicesi.
Teknoloji iyi ki var, teknolojiyi destekleyen materyaller de öyle. İyi ki ders kitaplarından çıkıp ekranlarda belirdi bilim adamları, mucitler, şehirler ve de formüller. Bazı okullarımızın duvarlarında bizi selamlıyor tarihi karakterler, felsefeciler. Bir kere daha demekte fayda var; teknoloji iyi ki var…
Ayrıca, Milli eğitim bakanlığımıza bağlı olan MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri’nin web sayfasınıda incelemek güncel olan etkinliklerden haberdar olmanıza yarayacaktır.