Dünyanın sürekli gelişim ve değişim halinde olduğunu artık hemen hemen her sohbette dile getiriyoruz. Bu değişim ve gelişimin birçok artısı olduğu gibi eksisi de var. Örneğin; yapılan araştırmalar, çocuklarımızın yaratıcılığının eskiye nazaran azaldığını gösteriyor. Gerek yaşanan pandemi sürecinin yaşam alanlarını kısıtlaması, gerekse bilişim etkinliklerinin fiziksel etkinliklerin önüne geçmesi gibi nedenlerle çocuklarımızın yaratıcılığı azalıyor belki de köreliyor. Peki çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek için neler yapılmalı?
Çocuklarda Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Kurs, Özel Ders ya da Profesyonel Destek Zorunlu mu?
Net bir cevapla: Hayır! Bu hayır cevabı, çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek için hiçbir şey yapılmayacağı anlamına gelmiyor elbette. Hepsinden önce yaratıcılığın tarifini yapmamız gerekiyor. Çözüm geliştirme, ürün ortaya koyma, değerlendirme, sonuca ulaşma, farklı anlayışlarla yaklaşım yetilerinin gelişmiş düzeyde olmasına yaratıcılık denilebilir ve bu yetenekler gelişim çağında kazanılamazsa ilerleyen yıllarda edinimi imkansız hale gelebilir. Kısaca çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek, gelecekleri için de çok önemlidir. Fiziksel, zihinsel ve sosyolojik açıdan gelişmeyi kapsayan yaratıcılık; erken dönemde odaklanılması halinde çocukların zeka gelişimlerine ciddi bir katkı sunar.
Çocuklarda Yaratıcılığı Geliştirmek İçin:
- Görsel ve İşitsel Aktiviteler Yapın: Çocuklarınızın yaşına ve pedagojik gelişimine göre konser, film, tiyatro gibi aktivitelere gidebilir; birlikte resim yapabilir, çocuklarınızı enstrüman kurslarına gönderebilirsiniz. Bazen bir kuru boya setinin bile yaratıcılığa çok büyük katkılar sunabileceğini unutmayın.
- Çocuklarınızı Dinleyin: Çocuklar biz yetişkinler kadar bilgili değillerdir ve her şeyi öğrenmek isterler. Bunun için de en sık yaptıkları şey soru sormaktır. Çocuklarınızı susturmak yerine soru sormalarına izin verin ve sabırla sorularını cevaplayın.
- İstediğiniz Değil, İstedikleri Alanlara Yönlendirin: Kimi çocukların resme, kimilerinin müziğe ilgisi vardır. Kimi çocuklar, bilişim dünyasına merak salar. Ancak bazı ebeveynler çocuklarını onların değil de kendi istedikleri alanlara yöneltirler. Eğer çocuğunuz yönlendirdiğiniz alanı sevmiyorsa, başarılı olması neredeyse imkansızdır.
- Doğa ile İç içe Olun: Şehirleşmenin getirdiği yeni yaşam standartları, doğadan uzak kalmamıza neden oluyor ancak kısa süreli yolculuklarla ya da şehrimizde bulunan yeşil alanlarla bu eksikliği giderebiliriz. Ayrıca çocuklarımızın hayvanlarla bir araya gelmesi de duyusal açıdan gelişmelerine oldukça katkı sunacaktır.
Sosyoekonomik Durum ve Çocuklarda Yaratıcılık İlişkisi
Yukarıda saydığımız aktivitelerin birçoğu sosyoekonomik durumla ilişkilendirilebilir ancak çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek için ailelerin maddi durumunun üst düzeyde olmasına gerek yok. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisinde yayınlanan makaleye bakıldığında sosyoekonomik durum fark etmeksizin, çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek için yapılabilecek etkinliklere örnek verilmiştir. Onları dinlemek ve sorularına cevap vermek herkesin yapabileceği basit bir aktivite. İlgi duydukları alanlara dair belediyelerin, Halk Eğitim Merkezlerinin ve dernekler gibi çeşitli kuruluşların ücretsiz kursları olabiliyor. Okullar, birçok alana dair kurslar düzenliyor ve tiyatro, konser, gezi gibi aktivitelere muhakkak zaman ayırıyorlar. Hatta öyle ki birçok okul, çocuklarda yaratıcılığın gelişimi için okul tasarımlarında yeniliğe gidiyor.
Bizler de Okul Tasarımcısı olarak çocuklarımızın yaratıcılık yönlerinin gelişimi için çaba gösteriyor ve projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Bir sonraki içeriğimizde görüşmek dileğiyle…